Primerament per fer aquesta activitat he anat visitant la nostra Biblioteca de Blanquerna i després he anat a la biblioteca de Rosa Sensat per veure altres o quines revistes educatives impreses tenen en comú i he complementat la informació amb la revisió de les mateixes revistes de forma electrónica.
Al revisar les revistes de forma electrónica a la xarxa d´Internet he trobat un munt d´eines educatives on-line que no conexilla abans com son els portals que després explicaré i d´altres revistes educatives que solament son electróniques.
De les revistes actuals, sens dubte les més conegudes entre els ensenyants són Perspectiva Escolar (1975) i Guix (1977), dues revistes que continuen dedicant una atenció força marginal a la LIJ.
El panorama de revistes i diaris en general no es tan bó com ens creiem si tenim en compte que l'atenció dedicada a la LIJ no sol tenir res a veure, ni en quantitat ni en qualitat, a la dedicada a la literatura per a adults
És un fet que la proporció entre la producció de llibre infantil i juvenil/llibre d'adults i l'atenció informativa que s'hi dedica no és gens igualitària, tot i que jo diria que anem avançant, a pas de tortuga, però lo important es que anem avançant.
Les revistes impreses educatives que més destaco i analitzaré a la classe de Seminari finalment, per què m´han semblat més interessants i per què la meva germana i amigues mestres m´han parlat d´aquestes (que són les que miren a la pràctica els mestres d´infantil que tinc a l ´abast), han estat el Guix, el Guix infantil , el Cuaderno de pedagogia, Infancia, Infancia europa, Perspectiva escolar, Infancia i aprenentatge i AULA d´Innovación Educativa.
A continuació posso un llistat de les revistes electròniques que a més a més buscant informació he tingut la oportunitat de fullejar i que m´han semblat força interessants ja cara als nens:
- Reporter Doc: inclouen diferents reportatges d’animals, geografia, ciències, etc.
- Tatano: revista infantil on hi ha petits reportatges i còmics.
- Cavall fort: és e mateix que el Tatano, però per primària. Cavall Fort (1961), també quinzenal i també nascuda a l'empara de l'església, tot i que des de fa anys és una revista independent que han dirigit Josep Tremoleda (1961-1979), Albert Jané (1979- 1997) i Mercè Canela (1998). Es tracta d'una revista juvenil pensada per a lectors a partir de 10 anys, en la qual trobem còmics, contes, seccions de lleure ("El nostre concurs"...), articles de divulgació cultural, científica...
- Tiroliro: cada llibret d’aquest inclou un conte, refranys, endevinalles, un petit reportatge i un còmic que incita e invita al nen de 7 a 9 anys a sentir el plaer de la lectura.
- Tàndem: Es una revista de la mateixa edictorial de GUIX , GRAÓ però aquesta va relacionada amb l´oci,els joves i l’educació física en concret.
- Children’s literature in monogràfics: relacionat amb la literatura infantil, tenen articles molt interessants on fan una crítica constructiva sobre les revistes educatives en l´actualitat (1*).
- Science and Education: és una revista de ciències.
-Aula d´Innovació educativa es un altre revista educativa a tenir en compte.
- La cucafera és una revista infantil, que podem considerar adreçada a primers lectors, tot i que l'editorial la presenta a partir de 4 anys (en altres llengües en tenen una d'anterior per a prelectors). Conté còmics, jocs, endevinalles, manualitats, reportatges molt il.lustrats (sobretot d'animals, plantes...) i amb textos molt assequibles, i contes amb moltes il.lustracions. També publica algun monogràfic (Nadal...). No s'hi comenten llibres, però hem de destacar el valor que es dóna al conte i a les il.lustracions.
- Fadamorgana (1999), porta el subtítol "Revista Galega de Literatura Infantil e Xuvenil" i tot i que dedica una atenció preferent a la LIJ gallega, també dedica algunes pàgines a la feta en altres llengües (castellà, portuguès, euskera...). La pàgina en català apareix a cada número i inclou dues o tres ressenyes signades per M. Àngels Ollé.
-La Revista dels Súpers (1997). Es tracta d'una revista juvenil en principi adreçada als socis del Club Super3, però d'abast molt més ampli ja que es distribueix mensualment amb La Vanguardia i es ven solta al quiosc. Publica reportatges variats (esport, ciència, natura, cinema, música...), informació sobre novetats (discogràfiques, de vídeos i videojocs, però de llibres no en parla mai), còmics, passatemps, i activitats diverses per als socis del Club (correspondéncia, dibuixos, fotografies, concurs...). És editada a tot color i amb una estètica molt lligada a la dels personatges del Club Super3 de TV3. Amb la LIJ no podem dir que hi tingui relació, ja que no publica ni ressenyes, ni entrevistes o reportatges sobre escriptors, excepció feta d'alguns llibres o còmics editats en vídeo o en sèries de televisió.
- Lletra Jove (1992), El Periódico de l'Estudiant (1992) i Secundèria (1994) són tres revistes juvenils en format de diari (29,5 x 42 cm., 33 x 44 cm. i 29 x 37 cm. respectivament). La primera és una revista interescolar, com assenyala el subtítol, en què els centres i els alumnes poden fer pràctiques d'expressió, de periodisme, de llengua (la patrocina el Servei d'Ensenyament del Català del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya). Tots els textos són escrits per alumnes de centres i nivells diversos (a partir de 12 anys, tot i que en algun cas també n'hi ha de més petits) i són d'allò més variats: entrevistes, passatemps, còmics, enquestes, narracions i poesies, informacions (activitats, visites d'autors...), ressenyes... Pel que fa a la LIJ, hem de destacar les ressenyes fetes pels mateixos alumnes, que hi recomanen els llibres que més els han agradat. Durant uns anys van aparèixer sota l'epígraf "Llibres", però no podem dir que la secció fos, i ara encara menys, fixa.
Hi ha també els recursos virtuals educatius a tenir en compte:
- Edu3.cat
- bcn.cat/imeb: hi ha diferents activitats educatives.
- Xtec.cat
- Zona Clic
He de comentar que m´he descarregat el Jclic autor i la guía per fer-lo servir i fer projectes i activitats no es gaire difícil, he provat i fet varies activitas de puzzles per a nens i està força interessant.
A més a més com hem vist i comprovat la setmana extraordinaria d´activitats , l´exterior també educa, per tant, la nostra ciutat està més que plena d´activitats culturals i d´art per visitar com el Museu Picaso, la Fundació Miró, el CosmoCaixa, el CaixaForum i el MANAC són entitats que ofereixen activitats educatives pels infants.
dimecres, 25 de novembre del 2009
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada